Alteța Sa Regală, Prințesa Moștenitoare Mary a Danemarcei și Directorul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății(OMS) pentru Europa, Dr Zsuzsanna Jakab, fac cunoştinţă cu progresele realizate în domeniul sănătății din Republica Moldova, în cadrul unei vizite oficiale de trei zile. Ieri, oaspeții de rang înalt au vizitat depozitul național de vaccinuri al Centrului Național de Sănătate Publică.

În context, Patroana Biroului Regional al OMS pentru Europa, Prințesa Mary a Danemarcei, a apreciat nivelul de acoperire vaccinală și condițiile de păstrare a vaccinurilor din țara noastră.

„Mă bucur că Republica Moldova continuă să promoveze ideea vaccinării și creșterea nivelului de conștientizare cu privire la necesitatea imunizării. Noi trebuie să le asigurăm o viață sigură și sănătoasă”, a declarat Alteța Sa Regală, Prințesa Moștenitoare Mary a Danemarcei.

„Vreau să mă adresez tuturor mamelor să nu subestimeze importanța vaccinării, să ia în calcul doar acea informație care este bazată pe probe, pe evidențe și să asculte autoritățile din țară, care-și doresc doar binele și sănătatea copiilor”, a specificat Dr Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional OMS pentru Europa.

Anul acesta,Ministerul Sănătății a aprobat cel de-al cincilea Program Național de Imunizări, care prevede vaccinarea gratuită a populației contra 12 boli infecțioase și sporirea acoperirii vaccinale până la 95%. Toate vaccinurile se păstrează în spații frigorifice sigure şi congelatoare speciale, cu sisteme triple de control a temperaturii și  monitorizare permanentă.

„Noi, autoritățile în sănătate, atât la nivel național, cât și la nivelul întregii regiuni, vom depune toate eforturile pentru a asigura prezența vaccinurilor în țară: vaccinuri de calitate și sigure, procurate prin mecanisme internaționale și prin utilizarea eficientă a resurselor financiare”, a specificat ministrul Sănătății, RuxandaGlavan.

Amintim că, datorită sprijinului Organizației Mondiale a Sănătății, începând cu anul 2015, Republica Moldova a beneficiat de loturi gratuite de vaccinuri antigripale. Anul trecut am primit 150 de mii de doze, iar până la sfârșitul lunii în țară trebuie să ajungă încă 200 mii de doze de vaccin antigripal.