Valiza diplomatică a Comisiei Electorale Centrale cu 6.000 de buletine de vot destinate cetățenilor moldoveni aflați în Portugalia a revenit acasă.

În această dimineață, membrii CEC au deschis public sacii cu buletinele de vot pentru a elimina orice suspiciune privind utilizarea acestora.

Pentru a deteriora sigiliul, reprezentantului Comisiei Electorale Centrale i-a luat mai mult de zece minute. În interior se aflau alți doi saci, și aceștia sigilați, pentru fiecare dintre cele două secții de votare – nr. 1/382 din or. Lisabona și nr.1/385 din or. Setubal (situată la o distanță de 44 km de or. Lisabona) din Republica Portugheză.

În cadrul evenimentului, președintele CEC a menționat că a făcut această invitație către toate părțile interesate pentru a demonstra încă odată transparența și deschiderea activității Comisiei Electorale Centrale.

„În acest moment consider că toate manipulările legate de această valiză diplomatică trebuie să fie încetate pentru că nu au niciun temei”, a menționat Alina Russu.

Potrivit ei funcționarul de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a transmis valiza la bagaj, iar atunci când a avut loc escala la Roma, bagajul a fost pierdut. Ulterior, acesta a fost recuperat, a ajuns la Lisabona, iar de acolo – trimis prin cursă directă la Chișinău, în condițiile în care, între timp, spre cele două secții de votare extrateritoriale o fost trimise alte 6.000 de buletine de vot.

Ulterior, aceste buletine de vot vor fi duse la Tipografia Centrală pentru a fi nimicite.