Veniturile statului cresc constant, iar bilanțul pentru 9 luni din acest an arată că acestea au depășit cheltuielile cu peste un miliard de lei. Pentru comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, se atesta un deficit bugetar de peste un miliard de lei, scrie mold-street.com, cu referire la datele Ministerului Finanțelor.
Astfel, în ianuarie-septembrie, veniturile totale ale bugetului public naţional au constituit 38,42 miliarde lei, fiind în creștere cu 18,3% (+5,95 miliarde lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cele mai semnificative creşteri ale veniturilor s-au atestat la capitolul amenzi și sancțiuni, încasările crescând de două ori (+135 milioane lei).
Cu 44% au crescut încasările din impozite pe bunurile imobiliare (+113 milioane lei), iar cu aproape 38% au crescut veniturile din accizele la mărfurile importate (+1,1 miliarde lei).
Încasările de la aplicarea taxei pe valoare adăugată s-au majorat cu 18,4% (cu aproape două miliarde lei) şi cu circa 17% – din contribuții și prime de asigurări obligatorii (cu circa 1,6 miliarde lei).
În acelaşi timp cheltuielile au însumat 37,26 miliarde lei, ceea ce este cu 11,2% (3,75 miliarde lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
La unele categorii precum protecţia mediului, apărarea naţională şi serviciile de stat cu destinație generală, cheltuielile au fost chiar mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb cheltuielile pentru ocrotirea sănătăţii, ordinea publică și securitate națională au crescut cu peste 20%.
În opinia directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, aceste rezultate se datorează creșterii eficienței activității fiscului și vămii, unde au fost eliminate schemele de corupție. Un alt factor este sporirea disciplinei financiare a populației și agenților economici, dar și intensificarea combaterii evaziunii fiscale.
”Nu este de neglijat nici creșterea veniturilor populației, care a permis majorarea capacității de cumpărare a cetățenilor și a investițiilor costisitoare, inclusiv în imobile, iar acest lucru a determinat și venituri mai mari la buget”, mai spune expertul.