Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Moldova (AMDM) a anunţat că a revizuit în scădere preţurile de producător la 1440 de preparate farmaceutice. Astfel, medicamentele s-au ieftinit, în medie, cu 9,32%.

Potrivit datelor AMDM, decizia de a revizui preţurile a fost luată ca urmare a aprecierii cu 3% a monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul, scrie Moldpres.

Conform sursei citate, printre preparatele care vor fi mai ieftine se numără antibiotice, medicamente cu acțiune asupra sistemului nervos, preparate dermatologice, vitamine, multivitamine, preparate cu acțiune asupra sistemului cardiovascular, antiinflamatoare şi antireumatice, antidiabetice, antitusive și expectorante, imunomodulatoare, antiasmatice şi analgezice.

Preţurile vor scădea şi la 215 preparate incluse în lista medicamentelor sociale. Pentru acestea, reducerea va fi de 9,7%.

Noile preţuri vor fi luate în calcul de către importatori la formarea costurilor finale la produse farmaceutice, după epuizarea stocurilor de medicamente existente.

În prezent Catalogul naţional de medicamente al AMDM include 4190 de preparate.