Cetățenii R. Moldova care muncesc pe teritoriul Federației Ruse ar putea avea dreptul să primească pensii și alte prestații sociale.

La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) au demarat astăzi consultările moldo-ruse pe marginea încheierii Acordului între R. Moldova și Federația Rusă în domeniul securității sociale.

Potrivit MSMPS, scopul documentului este asigurarea cu drepturi la pensie cetățenilor care desfășoară o activitate de muncă pe teritoriul ambelor state.

„Încheierea acordului va avea un impact pozitiv asupra bunăstării persoanelor și va motiva cetățenii țării noastre să activeze în sectorul formal și va crea condiții favorabile pentru reîntoarcerea acestora în R. Moldova”, precizează instituția.

R. Moldova a semnat până acum 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania și Turcia.

Potrivit datelor consulare, circa 500 000 de cetățeni moldoveni se află în prezent pe teritoriul Federației Ruse, dintre care în jur de 206 mii sunt angajați oficial în acest stat.

Sursa: ziarulnational.md