Partidul Democrat din Moldova va oferi Guvernului susținere politică pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, la briefingul de după ședința săptămânală a formațiunii.

Liderul democraților a precizat că PDM a cerut încă de anul trecut ca Executivul să facă un studiu amplu și elaborarea unui plan de acțiuni pentru transformarea armatei în una profesionistă, cu eliminarea încorporării obligatorii.

”Am solicitat o asemenea evaluare ca urmare a unor semnale, ce au vizat condițiile pe care armata noastră le poate oferi, în prezent, tinerilor recruți, condiții, insuficiente pentru o pregătire temeinică și un trai decent, pe durata desfășurării serviciului militar.

Un alt motiv vizează semnalele că unii tineri plătesc sume mari de bani și scapă de serviciul militar, fiind înrolați doar cei, care nu au bani să plătească, și aici vorbim despre un lucru extrem de grav, care trebuie oprit pentru totdeauna”, a spus Vlad Plahotniuc.

Concluziile evaluării făcute au confirmat îngrijorările din societate și că este nevoie de o reformă profundă imediată a domeniului dat. Mai mult, orice amânare a reformei se va răsfrânge negativ asupra capacităților armatei naționale.

”Prin urmare, am luat astăzi decizia politică de a se renunța la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat, aproximativ în doi ani, numărul tinerilor recrutați pentru armată va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu. Ministerul Apărării, în curând, va da start acestui proces complex, iar primele reduceri de înrolări vor fi chiar în toamnă, urmând ca locul recruților să fie ocupat de militari profesioniști, angajați în bază de contract, care vor fi echipați după standardele moderne”, a comunicat liderul PDM.

Potrivit lui, în paralel, Guvernul va rezolva toate problemele, legate de logistică și de salarizare, astfel, încât să fie creată o armată modernă, mult mai bine dotată tehnic și financiar, cu soldați profesioniști.

În prezent, durata serviciului militar obligatoriu este de 12 luni.