Peste 100 de femei vor beneficia de finanțare nerambursabilă prin intermediul programului guvernamental „Femei în afaceri”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Femeile de afaceri vor accesa granturi în valoare de peste 14,2 milioane de lei, ceea ce va stimula investiții directe în economie în sumă totală de 23 milioane de lei și crearea a 385 locuri noi de muncă, scrie Moldpres.

Proiectele investiționale au fost aprobate astăzi de către Comitetul de supraveghere a Programului, format din reprezentanți ai instituțiilor de stat, donatori, companii private și asociații de business.

Secretarul general de stat al Ministerul Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, a menționat că acest program oferă femeilor șansa de a-și pune în aplicare ideile. „Întreprinderile gestionate de femei sunt, în cea mai mare parte, prospere și durabile. Ministerul Economiei și Infrastructurii susține programele implementate de ODIMM și inițiativele de implicare a femeilor în activitatea economică. Programul vine să contribuie la reducerea șomajului printre femei și la implicarea lor mai activă în dezvoltarea țării”, a subliniat Costin.

La rândul său, directorul general interimar al ODIMM, Petru Gurgurov, a specificat că, prin cea de-a doua componentă a Programului Femei în Afaceri, antreprenoarele pot accesa finanțare nerambursabilă în valoare maximă de 165 mii de lei/beneficiar. „Granturile pot fi utilizate pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii. Astăzi oferim celor 101 de antreprenoare posibilitatea de a porni și desfășura o afacere de succes”, a spus Petru Gurgurov.

Finanțarea companiilor gestionate de femei va menține circa 263 de locuri de muncă existente și va contribui la crearea a 385 de locuri noi de muncă. Circa 63% dintre proiectele investiționale aprobate astăzi sunt din industria prelucrătoare. Alte 29% din design, servicii educaționale pentru copii, producție cinematografică, IT, servicii veterinare, publicitate, contabilitate, asistență medicală etc. Restul 27% din femei planifică să investească în agricultură.

Majoritatea beneficiarelor sunt din centrul țării – 71%, 15% din nord și respectiv 14% din sudul țării. Cele mai active femei care au aplicat la program sunt din Chișinău, Anenii Noi, Ialoveni, Orhei, Sângerei și UTA Găgăuzia.

Programul-pilot „Femei în Afaceri” este gestionat de către ODIMM și are o durată de implementare de trei ani. Această inițiativă guvernamentală are drept obiectiv promovarea abilității economice și sociale a femeilor din zonele rurale. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene.