Cu 58 puncte din 100, Republica Moldova a fost plasată pe locul 33 din 115 țări incluse în clasamentul mondial al transparenței bugetare „Open Budget Index”, făcute publice astăzi. „Suntem cu 16 puncte peste media globală, la câteva puncte de țările care se consideră cu o transparență consistentă. Sunt sigur că în următorul clasament vom ocupa o poziție mai bună”, a declarat azi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, citat de Moldpres.

Este pentru prima dată când Moldova este inclusă oficial în topul OBI (Open Budget Index), fiind evaluată potrivit indicatorilor pentru anul 2016. Acest indice măsoară transparența bugetară și accesul publicului la informația bugetară. Rezultatul este determinat în funcție de punctele obținute. Estimările transparenței bugetare în Republica Moldova au fost efectuate de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Potrivit clasamentului, Republica Moldova se plasează imediat după țări cu economii mult mai dezvoltate ca Cehia, Polonia, Slovacia și devansează Spania, Ucraina, Ungaria.