UE ar putea acorda Regatului Unit o derogare de șapte ani de la libera circulație a forței de muncă după Brexit.

Acordul, care-i privește direct pe est europeni, ar fi mai robust decât cel obținut de David Cameron în februarie 2016. Liberalii europeni și blocul estic vor încerca însă să blocheze această idee, scrie RFI Romania.

Theresa May, noul prim-ministru britanic, ar putea obține o derogare de la libera circulație a forței de muncă, una dintre cele patru libertăți fundamentale ale UE.

Surse UE spun că aceasta este o idee care a fost pusă pe masă la un loc cu altele, în contextul negocierilor între Londra și restul capitalelor UE în vederea inevitabilului Brexit. În contrapondere, Regatul Unit ar obține un acces preferențial treptat la beneficiile pieței unice UE.

Est europenii deja aflați în Regatul Unit ar putea continua o existență nestingherită. Imigrația UE după Brexit sau după începerea negocierilor pentru Brexit ar putea să fie îngrădită sau chiar oprită pur și simplu timp de șapte ani.

May anunțase de la bun început viziunea sa pentru un Regat Unit post-Brexit, iar aceasta includea controlul migrației din UE, măsură ce ar putea afecta drepturile românilor care doresc să lucreze în Marea Britanie.

„Votul Brexit ne-a dat un mesaj foarte clar, acela că nu putem permite libera circulaţie (de persoane) să continue aşa cum a fost pînă acum”, a declarat May, adăugând că va căuta să acorde garanţii cu privire la statutul cetăţenilor Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie.

„Este, de asemenea, vorba despre garantarea faptului că vom obţine cea mai bună afacere posibilă cu privire la comerţul de bunuri şi servicii “, a adăugat ea.