Guvernul României, condus de Dacian Cioloș a aprobat miercuri o hotărâre privind deblocarea creditului de 150 milioane euro acordat Republicii Moldova și transferul primei tranșe de 60 de milioane euro. Banii vor ajunge la Chișinău până pe data de 24 august și sunt destinați pentru acoperirea deficitului bugetar, plata salariilor, pensiilor, dar și pentru susținerea proiectelor de dezvoltare.

„Aduc mulţumiri personal prim-ministrului Cioloș și poporului român pentru acest sprijin. El vine într-un moment important pentru țara noastră, când procesele bune de reformă, pe care actuala guvernare le-a început, pot continua cu susținere financiară. Prin această decizie, Guvernul și Republica Moldova mai primesc un semnal care confirmă faptul că drumul pe care mergem este cel corect și că acum depinde numai de noi să-l continuăm prin alte măsuri de reformă, care să ne apropie de spațiul european”, a declarat premierul Filip într-un mesaj pubilcat pe Facebook.

Acordul privind asistența financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova a fost semnat la Chişinău în data de 7 octombrie 2015. În luna iunie a acestui an, Guvernul României a declanșat procedura tehnică pentru acordarea primei tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Reamintim că una din condițiile principale impuse de către Guvernul de la București pentru a debloca acest suport bugetar a fost stabilirea unui accord cu Fondul Monetar Internațional. În luna iunie, reprezentanța FMI în Moldova a emis un comunicat de presă în care anunța despre încheierea unui acord de tehnic cu Guvernul de la Chișinău, acesta urmând să fie ratificat de către Consiliul de Administrație al FMI în toamnă.