Termenul de chirie a școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană va fi extins la 10 ani, față de un an anterior. Declarația a fost făcută de către viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul unui interviu acordat  Agenției Modpres.

Oficialul a specificat că, pe lângă extinderea termenului de chirie, plățile pentru serviciile comunale vor fi efectuate identic, indiferent de limba de predare în instituția de învățământ. „Acest fapt înseamnă că discriminarea la care erau supuse școlile cu predare în grafie latină va fi eliminată. Anterior, plățile pentru chirie erau exagerate și variau la fiecare instituție de învățământ, astfel încât un liceu putea să achite peste 600 mii de lei/anual, iar altul până la 1,9 mln de lei/anual, deși lipseau condițiile conforme cerințelor procesului educațional”, a spus Bălan, citat de Moldpres.

Totodată, potrivit viceprim-ministrului pentru reintegrare, plățile vor fi reduse la un preț minim posibil, iar banii vor fi redirecționați la susținerea acestor școli și la dezvoltarea capacității lor. „Prețurile urmează să fie stabilite și incluse în contracte, dar am convenit ca acestea să fie simbolice. La fel, vom depune eforturi pentru asigurarea școlilor cu sedii noi, în cazul în care există această necesitate, și cu materiale didactice corespunzătoare, bunuri necesare pentru desfășurarea procesului educațional. Totodată, școlile cu predare în grafia latină vor putea utiliza loturile de pământ pe care sunt amplasate, iar acest fapt va oferi posibilitatea îmbunătățirii infrastructurii din perimetrul adiacent acestora. De asemenea, va fi asigurată libera circulație a profesorilor și elevilor, cu eliminarea barierelor existente în acest sens”, a afirmat Bălan.

În prezent, în Zona de Securitate există opt școli moldovenești cu predare în grafie latină (cinci licee și trei gimnazii), care își desfășoară activitatea în baza curriculei educaționale a Republicii Moldova și în care studiază circa 1400 de elevi.