Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland, un oficial cunoscut României, nu mai lucrează la Departamentul de Stat.

Victoria Nuland, unul dintre diplomații americani de top cei mai implicați în politica românească a ultimilor trei ani, a părăsit postul de asistent al secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa și Eurasia după instalarea la Casa Albă a noului președinte Donald Trump, fiind înlocuită în funcție de adjunctul ei, John Heffern, fost ambasador al SUA în Armenia și, de asemenea, fost adjunct al misiunii americane de pe lângă sediul central al NATO de la Bruxelles, notează profit.ro.

Informația a fost confirmată pentru Profit.ro de către reprezentanții Departamentului de Stat al SUA. Aceștia au refuzat să precizeze dacă Nuland și-a dat demisia sau a fost demisă de noua administrație federală americană republicană condusă de președintele Trump.

Nuland a vizitat România și a criticat în mai multe rânduri “atacurile” asupra independenței justiției, precum și “provocările” oricărui partid politic asupra sistemului judiciar.

În timpul revoltelor din Ucraina, pe YouTube a fost postată o înregistrare în care se aude o voce, atribuită lui Nuland, care spune “Fuck the EU”. Această propoziție ar fi fost rostită de Nuland într-o conversație telefonică cu ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt, în care cei doi vorbesc vorbesc despre strategiile care ar trebui adoptate față de opozitia din Ucraina și de liderii acesteia, Vitali Kliciko, Arseni Iateniuk și Oleg Tiagnibok.