Președintele Igor Dodon susține că oponenții politici își doresc foarte mult ca autoritățile să intre în incapacitate de plată a pensiilor și salariilor, din care cauză s-au adresat la Curtea Constituțională pentru blocarea creditului rusesc de 200 de milioane de euro. Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că, în cazul în care Curtea Constituțională va anula acest credit, atunci cheltuielile din buget vor trebui reduse cu 4 miliarde de lei.

”Este vorba de drumuri, dar noi am promis în fiecare sat câte 1 milion de lei și am alocat acești bani; de ajutorul social; de ajutorul pentru agenții economici; de compensarea dobânzilor la credite pentru agenții economici; de 2775 de lei pe care îi plătim șomerilor; de 600 milioane de lei pentru sectorul medical”, a spus președintele.

Potrivit lui Dodon, isteria în jurul creditului rusesc nu ține de condiții, ci de faptul că anume partenerii ruși au decis să ajute Moldova. Șeful statului a declarat că  Moldova are nevoie de acești bani pentru a menține stabilitatea bugetară. Din cauza recesiunii economice, veniturile la buget au scăzut de două ori, iar cheltuielile nu pot fi reduse pentru că salariile și pensiile trebuie achitate la timp.

”Ne-am adresat și în Est și în Vest pentru a obține suport. Primii care au reacționat au fost partenerii noștri din Federația Rusă.  Putem discuta dacă este convenabil sau nu, dar văd că deja mulți oponenți de dreapta care ne criticau inițial spun că condițiile sunt foarte bune”, a spus Dodon.

Președintele a reiterat mesajul către cei care au atacat creditul la Curtea Constituțională :  ”Candu, Sandu și toți, întoarceți miliardul de dolari furat și atunci nu vom avea nevoie de banii de la ruși sau dacă sunt gata europenii, americanii să ne acorde 400-500 de milioane în aceleași condiții, să le acorde, statul le va investi în economie”.