Maia Sandu a încălcat Constituția. Este concluzia experților în drept constituțional, care susțin că primii pași făcuți de fostul lider PAS în funcția de șef al statului sunt un rateu, care ar putea fi penalizat dur, inclusiv cu suspendarea din funcție. Declarațiile au fost făcute pentru postul de televiziune Primul în Moldova, în contextul refuzului Maiei Sandu de a desemna un candidat pentru funcția de Prim-ministru.

DUMTIRU PULBERE, jurist, fost președinte al Curții Constituționale: Din momentul de când prim-ministrul a depus cererea de demisie, timp de 15 zile doamna președinte a trebuit să înceapă negocierile cu partidele parlamentare pentru a identifica persoana care poate fi investită în funcția de prim-ministru. Ceea ce cu părere de rău, doamna președinte nu a procedat în felul următor. Nu știu care au fost motivele, dar cel puțin vreau să vă spun că Constituția a fost încălcată.

TEODOR CÂRNAȚ, avocat, constituționalist: Orice tergiversare de timp privind neînaintarea unui candidat la funcția de prim-ministru al guvernului este un rateu sau ceva care lovește în imaginea președintelui Republicii Moldova, fiindcă, dacă doamna Maia Sandu înainta pe data de 28 decembrie un candidat la funcția de prim-ministru al guvernului, se făcea deja o lună și era tot mai aproape de alegerile parlamentare anticipate (…) Eu sunt de părerea că ar fi bine ca în Codul Penal al RM să fie specificat și un articol pentru încălcarea deliberată a Constituției RM din partea persoanelor cu demnitate publică, din partea Președintelui, a deputaților, Prim-miniștrilor, miniștrilor, ca atunci când deliberat încalcă Constituția să fie atrași la răspundere penală. Și în felul acesta vom avea două mecanisme pentru a impune persoanele cu demnitate publică să-și onoreze obligațiunile constituționale.

RUSLAN ȘEVCENCO, doctor în istorie: Este evident că e un eșec și nu doar personal al Maiei Sandu, ci și al partidului PAS, pentru că anume reprezentanții acestui partid insistau asupra încălcării constituției, asupra căutării unor soluții din afara constituției și anume dizolvării parlamentului prin votul majorității parlamentului, ceea ce nu este prevăzut de legea Supremă a Statului.

VITALI CATANĂ, constituționalist: Prin hotărâri ale Curții Constituționale s-au dat interpretări foarte exacte și s-a spus că dacă există o candidatură propusă de o majoritate formalizată, cum s-a mai întâmplat, atunci președintele este obligat să accepte acea propunere făcută de majoritatea parlamentară atestată și să înainteze respectivul candidat, dacă nu este îndeplinită această condiție, tot CC a spus foarte clar că președintele obligat oricum să înainteze un candidat, oricare ar fi acesta.

ALEXANDRU ARSENI, deputat în primul parlament, membrul comisiei de elaborare a Proiectului de Constituție: Dacă doamna președinte nu îndeplinește aceste prevederi, spre regret, acțiunile ei se încadrează în prevederile articolului 89 din Constituție, cu titlul ” Suspendarea” și aliniatul 1 ne spune că pentru încălcări grave a Constituției, președintele poate fi suspendat din funcție.