O delegație din cadrul Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a participat ieri la ceremonia de înmormântare a celor patru salvatori SMURD Iași, conducându-i cu flori și sunete de sirenă pe ultimul drum, în cimitirele din Iași și Bacău.

Astfel, la ora 12:00, de către un sobor de preoți, a fost ținută o slujbă de pomenire, în cadrul capelei „Sfîntul Spiridon” din Iași. Aici erau prezente sicriile a trei membri ai echipajului, unul fiind prezent la Bacău.

La slujbă au venit să exprime condoleanțe și să fie alături de rudele îndurerate, reprezentanți ai Guvernului, MAI România, dar și din Republica Moldova, printre care ministrul și viceministrul Ministerului Sănătății, Ruxanda Glavan și Oleg Creciun, dar și șeful Serviciului Situații Excepționale,  Mihail Harabagiu.

La încheierea slujbei, au spus cuvinte de adio rudele celor aflați în sicrie, dar și oficialitățile. Emoții, recunoștință și păreri de rău s-au auzit în mesajele transmise de către Patriarhul României, de către Secretarul de Stat al MAI România, Raed Arafat, medicului-șef  UPU SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, ministrul Sănătății RM, Ruxanda Glavan și alții prezenți în biserică.

Aici, a fost anunțat că prin decretele semnate de către președintele României, Klaus Iohannis, celor patru li s-au conferit decrete de decorare post-mortem. Astfel, pentru înaltul profesionalism, umanismul și spiritul de sacrificiu dovedite în numeroase acțiuni de salvare a vieților omenești, la care au participat în cadrul SMURD Iași, s-a conferit Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler medicului Mihaela Dumea, Crucea Națională “Serviciul Credincios” clasa a III-a asistentului medical principal Adrian-Gabriel Sandu, Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari comandorului Ilie Doru Gavril și căpitan-comandorului Constantin Voicu Șocae.

Mai mult, printr-un decret semnat la Chișinău, membrii echipajului au fost decorați post-mortem cu “Ordinul Republicii” pentru medical Mihaela Dumea și asistentul medical principal Adrian-Gabriel Sandu și Ordinul „Ștefan cel Mare” pentru comandorul Ilie Doru Gavril și căpitan-comandorul Constantin Voicu Șocae.

Ulterior, sicriile au fost duse către cimitir, pe drum fiind escortați de către echipaje de salvare și SMURD, cu sirenele incluse. La cimitir, plutoane de pompieri și paramedici, dar și paramedici și salvatori din Republica Moldova au dat pentru ultima dată onorul colegilor care au decedat la datorie.

Cei patru au fost înmormântați cu onoruri militare, timp în care deasupra cimitirului zbura în semn de rămas bun un elicopter SMURD. La plecarea delegației din țara noastră, șeful SPC SE, Mihail Harabagiu a declarat că „… Eroii nu mor niciodata! Plec capul față de colegii mei, plec capul în fața părinților și îmi cer scuze că nu am putut să îi protejăm, să îi ajutăm să vină acasă cu bine, din misiunea lor”.

Astfel, colegii moldoveni au fost până la urmă alături de colegii salvatori, cu regrete și compasiune față de apropiați și cei care i-au cunoscut.

Amintim, că tragicul accident s-a întâmplat pe data de doi iunie curent, lângă satul Haragîș, raionul Cantemir, fiind în misiune de serviciu.