Republica Moldova are nevoie de „stabilitate, indiferent de rezultatele alegerilor, inclusiv pentu a minimiza influența exercitată de așa-zișii prieteni”. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, pentru agenția internațională Associated Press.

Declarațiile speakerului au fost făcute la finalul vizitei sale în SUA, și ulterior au fost preluate masiv de mai multe publicații precum NY Times, Washington Post, televiziunile ABC, NBC si Fox, precum şi ziarul britanic Daily Mail.

Potrivit lui Candu, Rusia se implică în politica țării în preajma alegerior prezidențiale, fapt care va întări statutul fostei republice sovietice în calitate de pretendent la aderarea în Uniunea Europeană sau va condiționa lărgirea influenței Rusiei asupra ei.

Președintele Parlamentului a mai declarat că actuala guvernare de la Chişinău este de părere că Rusia finanţează anumite partide şi lideri politici, dar şi protestele antiguvernamentale pe care aceştia le organizează.

„Încerc să fiu pozitiv şi optimist, însă există anumiţi factori externi care sunt interesaţi de noi”, a spus Andrian Candu în interviul telefonic acordat pentru AP.

În cadrul interviului Andrian Candu a reiterat şi despre provocările la care a fost supusă ţara noastră de către Federaţia Rusă, având în vedere exerciţiile militare care au avut loc recent în stânga Nistrului, la care au participat trupele militare ruse şi trupele separatiste transnitrene.

Totodată, Candu a recunoscut că Guvernul trebuie să redobândească încrederea oamenilor după dispariția unui miliard de dolari din trei bănci ale țării chiar înaintea alegerilor parlamentare din 2014, fapt ce a provocat luni de proteste și instabilitate politică.

Precizăm că Andrian Candu se află într-o vizită la Washington unde discută cu înalţi oficiali din Congresul American şi FMI despre situaţia politică şi economică din ţara noastră, dar şi despre alegerile prezidenţiale care vor avea lor pe 30 octombrie.