În perioada 5-6 decembrie 2016, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a participat la lucrările Forumului de la Roma.

Acest eveniment este o platformă de cooperare regională a șefilor instituțiilor polițienești din 12 state din Europa de Sud-est, organizată pentru al 4-lea an consecutiv, la inițiativa Poliției Naționale din Italia.

Alături de șefii de poliție din Italia, România, Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Muntenegru, Serbia, Slovenia și Ungaria au participat și directorul Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC), directorul executiv al serviciilor polițienești din cadrul INTERPOL, directorul adjunct al EUROPOL și directorul din cadrul Comisiei Europene responsabil de segmentul securității interne.

Prevenirea și combaterea terorismului, criminalitatea organizată și confiscarea bunurilor obținute din infracțiuni și modalitatea de reinvestire a acestor bunuri au fost subiectele de discuție ale evenimentului.

Șefii delegațiilor au avut intervenții punctuale reflectînd situația curentă, provocările actuale și prioritățile de cooperare pe dimensiunea bilaterală și multilaterală.

În cadrul evenimentului, șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a avut întrevederi bilaterale cu șefii Poliției din Italia și Bulgaria, directorul adjunct al EUROPOL, directorul SELEC și șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției Române.

Întrevederea cu șeful Poliției din Italia, Prefect Gabrielli s-a axat pe oportunitatea inițierii unui schimb de bune practici și experiențe avansate între Direcția operativă, Direcția operațiuni speciale și subdiviziunile omoloage din Italia, consolidarea cooperării cu Biroul ofițerilor de legătură al Italiei cu sediul la București, precum și asigurarea securității cetățenilor moldoveni aflați în Italia.

Întîlnirea cu noul director al SELEC, Toni Jakimovski a avut un caracter de curtoazie. Toni Jakimovski a accentuat că Republica Moldova este un partener strategic și operațional pentru SELEC, care valorifică oportunitățile de schimb de date și informație prin intermediul canalului SELEC.

De menționat că, la începutul anului 2017 directorul SELEC va efectua o vizită oficială la Chișinău pentru a discuta noi priorități de cooperare cu Republica Moldova.

Discuțiile purtate cu directorul adjunct al EUROPOL au fost relevante. Extensia canalului securizat de comunicare SIENA către subdiviziunile operative din cadrul IGP, instruirea angajaților IGP în domeniul utilizării instrumentului SOCTA și confiscarea bunurilor provenite din activități de criminalitate organizată au constituit tematica întrevederii bilaterale.

Instruirea inițială a polițiștilor a fost discutată cu omologul din România. La începutul anului 2017 va fi realizată o vizită de studii la București cu tematica managementului resurselor umane.

Totodată, furtul de automobile și falsul în acte în procesul perfectării cetățeniei bulgare au fost reiterate ca priorități de cooperare în cadrul dialogului modo-bulgar de colaborare.

Amintim că Inspectoratul General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne al RM participă al treilea an consecutiv la reuniunea Forumului de la Roma.