Unul din principalii beneficiari ai furtului miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova este fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc. Declarația a fost făcută de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă.

“Unul din principalii beneficiari este Vlad Plahotniuc, avem dovezi că el prin intermediul grupului Șor a beneficiat de bani, în total peste 100 mln dolari SUA. Suma a fost dusă spre procurarea unei bănci, a Casei de modă din Chișinău. Totodată, banii erau utilizați în scop personal, pentru cumpărarea unui avion, achitarea curselor charter și altele”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general a precizat că din 2015 se cunoștea că beneficiari ai furtului miliardului erau trei grupuri: Platon, Șor și Filat. “O perioadă lungă nu au fost publicate rapoartele Kroll. Acum este clar de ce. S-a stabilit că în Kroll-2 se face trimitere încă la un grup de influenți, este vorba de grupul Plahotniuc. În urma unor investigații s-a confirmat activitatea activă a grupului Plahotniuc în furtul miliardului”, a precizat Stoianoglo.

Procurorul General a spus că pe numele lui Vlad Plahotniuc vor fi intentate dosare penale pentru crearea unei organizații criminale, escrocherie, și spălare de bani în proporții deosebit de mari.