Prim-vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc anunță o amplă campanie de consultări cu cetățenii, societatea civilă, experți interni și internaționali având drept scop transformarea Partidului Democrat într-o formațiune politică modernă și care să răspundă nevoilor oamenilor.

Vlad Plahotniuc a publicat pe blogul său un amplu material de analiză în care constată că partidele și politicienii din Republica Moldova s-au rupt de la realitate și au transformat lupta politică într-un spectacol. El susține că este nevoie de schimbări drastice în acest domeniu și anunță că aceste schimbări vor începe de la Partidul Democrat. „Îmi doresc ca reforma clasei politice să o începem chiar cu PDM, să dăm primul exemplu de partid care a fost capabil să se modernizeze punând la bază ceea ce vor oamenii de la politicieni, să spargă acest model învechit de a face politică, după care funcţionează toate formaţiunile politice din Moldova. Noi avem cea mai mare şansă să reuşim, pentru că avem echipă bună, solidară, bine organizată, structuri teritoriale puternice. Sunt sigur că după ce vom reuşi, ne vor urma multe alte partide, iar perspectiva asta mă mobilizează şi mai tare”, a scris Vlad Plahotniuc. 
În acest sens, el anunță o amplă campanie de consultări cu cetăţenii, cu societatea civilă, cu politologi din ţară şi din străinătate, cu importante personalităţi naţionale şi internaţionale, „astfel încât sa construim împreună o platformă şi o viziune politică adaptată realităţilor pe care le trăim, situaţiei în care se află Moldova şi nevoilor pe care le au cetăţenii”.
Astfel, timp de mai multe luni, liderii PDM se vor deplasa în toată ţara, vor discuta cu oamenii, vor analiza dorinţele lor, vor căuta împreună căi de materializare a acestor dorinţe în instrumente politice noi, vor implica specialişti străini cu experienţă în dezvoltarea unor partide moderne, reprezentanţi ai societăţii civile, „astfel încât până la finalul anului să putem veni în faţa oamenilor cu o abordare politică avansată, calitativ nouă, în care ei să se regăsească. Cum va arăta această abordare, cum vom face politică mai departe, e devreme de spus, concluziile le tragem după ce vom avea aceste consultări largi”.
Vlad Plahotniuc susține că dacă vor reuși să realizeze scopurile propuse, vor crea un nou model de a face politică în Republica Moldova, atunci și șansele Republșicii Moldova vor fi mai mari. „Dacă vom reuşi ca în paralel cu reformele care se lansează în zona instituţională, să venim şi cu un nou mod de a face politică, şansele ca Moldova să se modernizeze cu adevărat şi să înceapă o dezvoltare pe termen lung sunt foarte mari. Am încrederea că suntem pe calea corectă şi vom avea susţinerea cetăţenilor şi a tuturor celor interesaţi de o politică mai calitativă în Republica Moldova”, și-a exprimat încrederea Vlad Plahotniuc.