Partidul Democrat din Moldova nu va înainta un candidat propriu la alegerile anticipate din Chișinău. Mai mult, democrații sunt gata să susțină un candidat unic al partidelor pro-europene, pentru a nu permite socialiștilor să preia Primăria Capitalei. Anunțul a fost făcut de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului de presă de după ședința formațiunii.
Potrivit lui Plahotniuc, decizia anunțată urmărește trei obiective: să contribuie decisiv la dezvoltarea pe calea europeană a Capitalei, să ofere o administrare responsabilă a Chișinăului și să ducă la o înfrângere categorică a socialiștilor. ”Am luat în considerare părerea locuitorilor Capitalei din sondaje, care arată că oamenii sunt dezamăgiți de corupția înrădăcinată în Chișinău și sunt decepționați de cum a fost administrată Primăria de PL. Primăria Chișinău riscă să ajungă în mâinile socialiștilor, fiindcă dreapta politică este fragmentată, iar electoratul este împărțit în câteva partide pro-europene. PDM a luat decizia de a susține la alegerile locale anticipate din Chișinău un candidat unic al partidelor pro-europene. Noi vom susține persoana care va reuși să obțină cel mai mare suport politic al partidelor de dreapta. Respectiv, suportul PAS, PL, PPDA, PPEM. Suntem gata să-i susținem și pe cei mai aprigi critici ai noștri, desigur dacă acest candidat deține integritatea și capacitatea pentru a administra Primăria”, a declarat liderul PDM.
”Acum, trebuie să venim în fața oamenilor din Chișinău cu mesaje prin care să arătam că dincolo de certuri politice, dincolo de povești despre zmei, balauri și albă ca zăpada, noi putem să demonstrăm o abordare înțeleaptă pentru viitorul Capitalei”, a spus liderul PDM.
PDM l-a delegat pe vicepreședintele formațiunii Vladimir Cebotari pentru negocieri cu alte partide pro-europene.
De asemenea, Plahotniuc a spus că PDM pledează pentru organizarea alegerilor anticipate în Chișinău așa cum prevede legea, iar zvonurile că partidul ar vrea să împiedice desfășurarea alegerilor sunt falsuri.