Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova a finalizat alegerea vicepreședinților, al secretarului general al partidului și a componenței consilului executiv al partidului. A fost aprobată componența Biroului Permanent al Partidului Democrat, a departamentelor de specialitate, precum și structura noii organigrame interne a Partidului Democrat. Anunțul a fost făcut ieri de președintele PDM Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă.

„Astăzi Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova a finalizat alegerea vicepreședinților, al secretarului general al partidului și a componenței consilului executiv al partidului. De asemenea, împreună cu colegii noștri, am aprobat componența Biroului Permanent al Partidului Democrat, a departamentelor de specialitate, precum și structura noii organigrame interne a Partidului Democrat. Consiliul a aprobat o nouă organigramă a partidului și a stabilit odată cu votarea acesteia atribuții și responsabilități în dreptul fiecăruia.

Cine reușește să țină pasul cu aceste atribuții și responsabilități, desigur va beneficia și de suportul partidului. Cine nu, va fi dat la o parte de la sine prin procesul natural de selecție a celor mai buni, care vor fi și pot să muncească pentru partid la nivelul de viață a comunității pe care o reprezintă. Astăzi, la ședința Consiliului Politic Național noi am finalizat practic procesul de alegere și construcție internă a a partidului, început odată cu congresul din decembrie. Aceste alegeri au arătat continuitate și deschidere din partea partidului, două elemente care arată ambiția PD de a crește și a se consolida ca principala forță politică în R. Moldova”, a subliniat Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a anuțat că toți cei aleși au o experiență profesională importantă și au demonstrat deja competență în domeniile lor de activitate.  Și nu în ultimul rând au fost aleși urmare a propunerilor venite din teritoriu. Așadar, în urma consiliului de astăzi, partidul Democrat devine un partid mai puternic, deoarece se unește în jurul a trei mari dimensiuni și obiective pe și le propune, și anume: să promoveze reforma clasei politice în Republica Moldova, să se organizeze mai bine în perspectiva alegerilor parlamentare viitoare și să se deschidă mai mult către oameni, inclusiv prin cooptarea și promovarea lor în structurile interne și de conducere a  Partidului Democrat.

Tot ieri, Vlad Plahotniuc a anunțat că Partidul Democrat a finalizat un cod de etică și integritate, care este o premieră pentru toate partidele politice din R. Moldova și și-a exprimat speranța că și alte partide vor lua exemplu. La fel, Consiliul Politic Național a adoptat și o rezoluție în care Partidul Democrat își reafirmă voința de reformă a clasei politice din Republica Moldova prin introducerea votului uninominal și eliminarea imunității parlamentare.

„De acum încolo, conducerea Partidului Democrat are un mandat larg să promoveze aceste proiecte  până la adoptarea lor finală. În baza acestui mandat vom avea discuții în perioada imediat următoare cu partenerii noștri din coaliție pentru susținerea votului uninominal în Parlament și propunerii de eliminare a imunității parlamentare. Trebuie să recunoaștem cu toții, actualul sistem electoral este unul depășit și nu mai corespunde așteptărilor oamenilor. De altfel, numeroasele sondaje de opinie, dar și reacțiile de sprijin pe care le primim în mod direct de la cetățeni, fie prin diverse mijloace ne arată că electoratul nu-și mai dorește liste de partid. Electoratul își dorește deputați aleși nominal”, a punctat liderul PDM.

Vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a declarat că partidul va înceta să sprijine anumiţi membri de partid şi cum vor fi sancţionaţi. „Al doilea document votat ţine de codul de integritate a partidului. Sunt mai multe elemente, dar de exemplu consider important că partidul va înceta să sprijine politic acei membri de partid care sunt parte a unui proces penal pentru fapte de corupţie sau pentru alte fapte săvârşite cu intenţie. Partidul va penaliza acei membri care şi-au angajat în instituţiile pe care le conduc soţul, soţia şi în general rudele până la gradul I. Partidul va sancţiona acei membri care sunt condamnaţi sau vor fi condamnaţi pentru conflicte de interese, pentru incompatibilităţi sau în cazul în care justiţia a decis confiscarea averii nejustificate. La fel vor fi sancţionaţi acei membri care sunt colaboratori ai serviciului de informaţie străine şi aici ca exemplu ar putea fi domnul Bolboceanu, dar şi acei care au manifestat public atitudini xenofobe, rasiste, descriminări pe criterii de religie sau de gen”, a menţionat Andrian Candu.

Premierul Pavel Filip, prim-vicepreședinte al PDM, a vorbit și despre activitatea Guvernului, menționând importanța susținerii executivului de o majoritate parlamentară stabilă, dar și din partea administrației publice locale. „Am avut posibilitatea să vorbim cu colegii și despre activitatea Guvernului deoarece nu poate avea rezultate bune dacă nu există și suportul masiv al majorității parlamentare și al administrației publice locale. Toată această dimensiune este importantă pentru a realiza reforme și a obține rezultate în R. Moldova”, a enunțat premierul Pavel Filip.