Necesitatea revizuirii sistemului electoral prin adoptarea unui sistem uninominal sau mixt este demontrată atât de sondajele de opinie realizate de ONG-uri și companii sociologice, cât și este susținut și de inițiativele partidelor parlamentare și extra-parlamentare de diferite orientări politice, a concluzionat Victor Rusu, șeful Direcției Informațional-Analitice din cadrul Parlamentului, în cadrul dezbaterilor publice care au loc în aceste momente la Parlament cu societatea civilă.

Rusu a prezentat un studiu privind revizuirea sistemului electoral, bazat pe sondajele exercitate de organizațiile non-guvernamentale și asociațiile specializate în acest domeniu.  El a aduc ca exemplu cifrele din sondajele IMAS, unde 51 %  din moldoveni optează pentru sistemul uninominal și majoritatea consideră că acest sistem oferă șanse egale tuturor. De asemenea, Rusu a făcut trimitere și la sondajul Promo-Lex, unde 32 % din respondenți susțin modificarea sistemului actual prin introducerea votului uninominal, iar 21 % sunt pentru introducerea unui sistem mixt de vot.

Totodată, el a prezentat și o analiză a platformelor electorale a mai multor partide politice, în care se regăsește schimbarea sistemului actual în unul uninominal sau mixt. El a adus ca exemplu platformele electorale ale PSRM, Uniunea Centristă din Moldova, Partidul European, PLDM, Partidul Popular, PAD.

Amintim că și Curtea Constituțională i-a cerut parlamentului la 13 decembrie 2016, să înlătură mai multe carențe și deficiențe legislative legate de alegeri. Printre acestea sunt și procedurile de vot peste hotare, organizarea secțiilor, etc, pe care Parlamentul este obligat să le îndeplinească.