Mai multe personalităţi notorii din ţara noastră susţin ideea introducerii votului uninominal pentru alegerile parlamentare. Compozitorul Eugen Doga consideră că votul uninominal trebuia introdus de mult timp în legislația naţională.

„Eu cred că este cel mai bine să știm totuși persoanele care ne reprezintă în Parlament. Ce cu lista ceea, eu nu știu cine, văd niște persoane. Cred că votul uninominal este cea mai bună variantă, eu aș fi chiar bucuros, dacă ar trece aceasta varianta”, a spus compozitor, Eugen Doga, pentru Canal2.

La fel şi interpreta de muzica populară Valentina Osoianu speră că prin votul uninominal, la conducerea țării vor ajunge doar oameni care vor reprezenta interesele alegătorilor.

„E adevărat că multă lume nu îi cunoaște, doar cunoște un lider al partidului. Dar dacă ar cunoaște personal persoana dată, ar avea încredere, poate, mai multă. Eu aș vrea să fie multe schimbări spre bine, să avem oameni mai cinstiți la conducere, oameni, care să aibă grijă de popor, de oameni”, a spus cântăreață, Valentina Osoianu.

Iniţiativa democraţilor este salutată și de dirijorul orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros. Acesta crede însă că sistemul nu va evita neregulile din procesul electoral.

„Într-adevăr, în toate țările civilizate, în țările occidentale, este aceasta procedură de a vota pe fiecare în parte. Cu părere de rău, în țara noastră ce nu s-ar face, cum nu s-ar face de corect,  vor fi încălcări”, a spus dirijor orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros.

PDM a anunțat, săptămâna trecută, inițierea modificării sistemului electoral din țară. Potrivit inițiativei, petru prima oară în Republica Moldova, cetățenii vor avea posibilitatea de a retrage mandatul unui deputat în cazul în care acesta nu-și respectă promisiunile. La fel, diaspora va avea propriii reprezentanți în Parlament. Un sondaj, realizat de compania Intellect Group, arată că aproape 80 la sută dintre cei intervievați s-au pronunțat pentru vot uninominal.