Felicja Curylowa, o femeie zdravănă de prin părțile Cracoviei se săturase să zugrăvească de două-trei ori pe iarnă tavanul odăii în care își ducea modesta existență alături de soț și copii. Funinginea care se depunea peste tot îi dădea bătăi de cap, așa că eroina s-a gândit că trebuie să facă ceva pentru a-și proteja casa, dar mai ales pentru a-și ocroti șalele greu încercate de muncă.

Într-o seară, în timp ce se uita disperată cum fumul gros se așeza pe varul alb ca laptele cu care tocmai ce-și spoise încăperea îi veni o idee. Ce-ar fi dacă? A doua zi, femeia începu să pregătească câteva culori vii și când soarele apăru pe cer totul era pregătit. Inclusiv pensulele.

Copiii nu-și dădură seama ce va urma, dar când și-au văzut mama suită pe un scaun și desenând pereții de zor, însă atunci când au văzut cât de frumos se așază culorile au început să chicotească. Dintr-odată, tavanul și restul casei au devenit locul în care florile erau vii și colorate indiferent de anotimp.

Vecinii au început să vorbească. Mai întâi cu ironie, după care au început să facă asemenea Felicjei. Ușor-ușor încăperile caselor s-au transformat și au devenit adevărate piesaje florale. Pe măsură ce timpul trecea, mohorâtul sat Zalipie devenea tot mai colorat și frumos, scrie Anenta1.ro.

Apropierea de Cracovia, poate cel mai frumos oraș al Poloniei, a făcut ca în scurt timp Zalipie să devină unul reper turistic incontestabil. Oamenii au început să meargă să vadă minunatele case ale localității înfloritoare.