Realizarea obiectivelor care își propun restricționarea fumatului în locurile publice în temeiul intrării în vigoare la 31 mai 2016 a Legii Antifumat, precum și organizarea în Republica Moldova a Zilei Mondiale fără Tutun au fost subiectele de discuţie la ședința Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.

Şedinţa a fost prezidată de viceprim-ministrul Gheorghe Brega, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale, precum și membrii Comisiei parlamentare pentru Protecția Socială, Sănătate și Familie.

Membrii Consiliului au discutat despre acțiunile întreprinse în vederea ratificării Protocolului privind combaterea comerțului ilicit cu produse de tutun la Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății.

„Legea prevede metode clare de protejare a populației de efectul nociv al fumatului și expunerii la fumul de țigară, iar Guvernul reiterează necesitatea implementării prevederilor privind interzicerea fumatului în locurile publice. Republica Moldova nu este prima țară unde se aplică asemenea rescricții, în majoritatea țărilor europene, inclusiv în România, Rusia, Ucraina, Turcia, acestea sunt deja implementate. Temerile agenților economici în legătură cu eventualele prejudicii sunt neîntemeiate, care nu se vor adeveri, deoarece localurile vor fi vizitate de un număr mai mare de persoane nefumătoare”, a menționat vicepremierul pe probleme sociale și președintele Consiliului, Gheorghe Brega.

La rândul său, deputatul și președintele Comisiei pentru Protecție Socială, Sănătate și Familie din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Oxana Domenti, a subliniat necesitatea implementării Legii 278 privind controlul tutunului și a spus că Parlamentul susține ireversibil această inițiativă. “ În majoritatea țărilor în care legislația antifumat a fost aplicată, numărul fumătorilor este în descreștere, iar sănătatea persoanelor s-a îmbunătățit”, a concluzionat deputatul Oxana Domenti.

În contextul intrării în vigoare la 31 mai 2016 a prevederilor Legii 278 privind controlul tutunului, agenților economici le-au fost furnizate explicațiile și susținere informațională privind aplicarea corectă a restricțiilor privind fumatul în spațiile închise și semi-închise, au fost organizate instruiri necesare și punerea la dispoziție a unui Ghid practic privind organizarea spațiilor libere de tutun. Totodată, au fost demarate mai multe campanii de informare și spoturi sociale pentru populație.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, anual, se înregistrează un număr de circa 4600 de decese cauzate de consumul produselor de tutungerie, dintre care 95% fiind cancerul pulmonar.