Întreaga lume marchează astăzi Ziua mondială a populației. În mai multe țări sunt organizate campanii internaționale de sensibilizare privind problemele actuale ale omenirii, pentru aflarea soluțiilor reale prin care acestea pot fi rezolvate.

Tema anului 2016 este „Investiția în adolescente” („Investing in teenage girls”). Investiția în fetele tinere, adolescente, reprezintă, conform temei adoptate în acest an pentru Ziua mondială a populației, oferirea dreptului la educație și resurse pentru orice adolescentă din lume, care să o ajute să decidă singură și să-și modeleze viața într-un mod în care ea crede că este drept și justificat. Aceasta contravine practicilor și credințelor vechi de a nu permite educarea fetelor tinere, care ar trebui să aibă grijă de copii și de casă în timp ce soții lor muncesc.

O estimare citată de site-ul ONU, www.un.org, arată că speranța de viață la naștere a crescut de la 30 la 67 de ani între 1800 și 2005, ceea ce duce la o creștere rapidă a populației: de la un miliard în 1810 la peste șapte miliarde în 2012.

Organizațiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizațiile comunitare și alte instituții desfășoară, cu ocazia acestei zile, diverse activități educaționale: seminarii, sesiuni de informare educațională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde și concursuri educative axate pe creșterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă.

La o populație de peste șapte miliarde, din martie 2012, și având în vedere estimarea atingerii cifrei de opt miliarde în 2024, devine foarte important ca oamenii să acționeze pentru a avea o viață mai sănătoasă și mai sigură. Un mesaj în această direcție a fost lansat cu prilejul celebrării zilei în 2012, acesta subliniind necesitatea accesului la serviciile de sănătate și de reproducere a fiecărui cetățean, din orice colț al planetei.

Organizația Națiunilor Unite estimează o creștere a populației de până la 10 miliarde în 2050, cu o sporire anuală de 1,1%. Ritmul creșterii este ridicat în primul rând în Africa, Asia și America Latină, în timp ce populațiile sunt stabile și în descreștere în Europa.

Ziua mondială a populației a fost marcată, pentru prima dată, în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Data de 11 iulie a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale, în această zi a anului 1987.