Anul acesta în capitală a fost declarat „Anul Lucrătorului Medical din Municipiul Chișinău”. O decizie în acest sens a fost votată în CMC. Primarul general Ion Ceban spune că se mândrește cu personalul medical din capitală și eforturile făcute.

„Vom realiza multe inițiative și lucruri frumoase în cadrul Planului de Acțiuni dedicat medicilor. Sunt mândru de toţi cei care activează în sistemul medical din capitală, dar și din toată țară. Cu siguranță, din martie 2020, eroii care luptă non-stop cu pandemia de Covid-19 sunt medicii în halate albe. Sunt sigur că fiecare dintre noi a cunoscut în această perioadă cel puțin un lucrător medical care a salvat viața unei persoane dragi şi pentru asta le suntem recunoscători.

În continuare vom depune eforturi pentru a îmbunătăți condițiile de activitate ale medicilor din capitală. Avem obligația de a investi în infrastructură şi logistica spitalelor municipale. Din păcate legislația nu permite municipalității să intervenim şi la capitolul salarizării”, a declarat Ceban.

Primarul spune că își dorește în Chisinau un sistem puternic și bine organizat – atât în asistența medicală, cât și în asistența socială.

„Pe domeniul sănătate vom îmbunătăți calitatea serviciilor medicale prestate, spori eficacitatea managementului administrativ prin acțiuni transparente, centrate pe pacient și orientate spre dezvoltarea instituțională. Vreau perfecționarea sistemului intern de management al calității, eficientizarea managementului financiar al IMSP municipale.

De rând cu programele medicale municipale existente, solicit să fie inițiate definitivarea unui Program municipal de prevenite a cancerului mamar – prin promovarea serviciilor de screening în Chișinău.
Vom procura echipamente medicale necesare (5 aparate de mamografie) pentru fiecare Asociație Medicala Teritorială, vom instrui resurse umane necesare, vom crea infrastructura medicală necesară pentru a avea, în premieră în RM, un program de screening organizat pentru femei similar cu programele de prevenție europene”, a conchis Ceban.