Republica Moldova are nevoie de o Lege cu privire la neutralitate, iar acest lucru îl demonstrează ultimele sondaje realizate în țara noastră, potrivit cărora cetățenii se pronunță pentru acest lucru.

Declarația a fost făcută de către unul dintre membrii Comitetului Executiv al PSRM, ex-Vicepremierul pentru reintegrare, Olga Cebotari, în cadrul unei conferințe de presă, la care Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat proiectul de Lege cu privire la neutralitate. Olga Cebotari a precizat că la elaborarea documentului s-a ținut cont de experiența mai multor state.

“Neutralitatea cuprinde în conceptul său două idei: abținerea şi imparțialitatea. La elaborarea documentului am ținut cont de experiența altor state care au ales neutralitatea. Este vorba de state europene a căror neutralitate este recunoscută pe plan internațional, printre acestea Elveţia, al cărui regim de neutralitate este stabilit încă din 1815. Este prima ţară căreia i se recunoaște un asemenea statut, inclusiv garantarea neutralităţii permanente şi a intangibilităţii. Austria este de asemenea un statut neutru din noiembrie 1955. Suedia de asemenea este un stat neutră, Constituția Suediei din 1809 stabilea neutralitatea statului. Din 1814, Suedia nu a participat la război și nici nu a aderat la nicio alianță”, a declarat Olga Cebotari.

Olga Cebotari a precizat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este deschis pentru a discuta cu mediul academic, societatea civilă și cu politicienii pentru a ajunge la un consens național.