Decizia Băncii Naționale de a majora rata de bază cu 2 puncte procentulae va duce, inevitabil, la scumpirea creditelor. Despre aceasta spune economistul Roman Chircă, într-o analiză publicată pe Politics.md.

”Băncile se creditează de la BNM, în noile circumstanțe deja cu peste 12 procente, după care, instituțiile de creditare vor fi nevoite să ofere credite la o rată și mai mare, de circa 17 – 20 de procente. Prin aplicarea acestor instrumente, Banca Centrală vrea să excludă din circulație mai mulți bani”, a explicat Chircă,

Inflația majorată afectează în mod direct și cheltuielile bugetului de stat, ori din cauza prețurilor mari și a ratei de bază aplicate de BNM, dobânda plătită de Guvern la atragerea resurselor de pe piața internă s-a majorat în mai puțin de un de zile de două ori. Expertul spune că povara pentru autorități va crește, în condițiile în care, Guvernul se vede nevoit să se împrumute urgent cu circa 4, 6 miliarde de lei de pe piața internă.

”Guvernul trebuie să împrumute cu 4,6 miliarde de lei la o dobândă mai mare, de circa 14 procente. Povara asupra bugetului crește”, mai spune Chircă.

Totodată, expertul menționează că, oamenii, în special agricultorii nu vor mai avea nici o intenție să ia credite, întrucât povara dobânzii devine una foarte mare.

”Economia, din perspectiva creditării, va scădea. Nimeni nu se va putea credita. În special agricultorii, care sunt într-o situație foarte complicată, dacă iau credite falimentează, motorina e foarte scumpă, iar asta înseamnă că vom avea prețuri și mai mari la produsele agricole din iulie-august”, mai adaugă expertul.

Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază cu 2 puncte procentuale la 12,50%. Totodată, banca centrală a crescut și ratele pentru creditele și depozitele overnight cu câte 2 puncte procentuale la 10,50% și, respectiv, 12,50%.