Anual, la 25 aprilie, este marcată Ziua mondială de combatere a malariei, desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În Republica Moldova, pe parcursul anilor 2010-2017, au fost depistaţi 87 bolnavi de malarie de import, dintre care majoritatea cazurilor – 57, au fost atestate în municipiul Chişinău, arată datele Centrului de Sănătate Publică Chişinău.
Printre cazurile de malarie tropicală, în cazul a două persoane boala a evoluat grav, unul soldându-se cu deces, scrie trm.md.

În anul 2017, au fost înregistrate trei cazuri de malarie tropicală de import în municipiul Chişinău din Sudan şi Mozambic. Pe parcursul a patru luni ale anului curent, în municipiu, nu au fost depistate cazuri de malarie.

Condiţiile climaterice şi cele naturale ale municipiului Chişinău sunt favorabile pentru reproducerea intensivă a ţânţarilor, preponderent a celor malariogeni. Municipiul Chişinău este considerat o zonă cu risc sporit de răspândire a malariei prin transmiţători – ţânţari malariogeni. Pe teritoriul municipiului sunt amplasate 60 de bazine de apă, dintre care 37 de bazine se întind pe o suprafaţă de 73 de ha, servind drept loc de reproducere a ţânţarilor malariogeni.

Malaria este o boală care poate fi prevenită și chiar vindecată. Potrivit ultimelor estimări ale OMS (Raportul privind malaria la nivel mondial 2016), la nivel mondial, noile cazuri de malarie au scăzut cu 21% între 2010 și 2015. Ratele mortalității malariei au scăzut cu 29% în aceeași perioadă de 5 ani.