Angajații Poliției de Frontieră au dat peste cap planurile a doi conaționali, care foloseau în străinătate acte falsificate. Bărbații au fost depistați la trecerea frontierei de stat, în după amiaza zilei de ieri, 2 februarie a.c.

Primul moldovean ar fi achitat 500 de euro pentru asigurarea auto ”Cartea Verde”, care s-a dovedit a fi falsificată. A fost confirmat falsul în document ca urmare a cooperării cu partenerii de cooperare europeni. În continuare, angajații Sectorului Poliției de Frontieră Basarabeasca efectuează cercetări pe numele bărbatului de 48 de ani, originar din raionul Taraclia. 
În timpul verificării actelor de călătorie, polițiștii de frontieră au depistat necoincidența unor date de pe documentul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto ”Cartea Verde”.  Un indiciu suplimentar a fost și lipsa unui număr de contact al companiei de asigurări din Finlanda.
În vederea stabilirii clare a veridicității actului, polițiștii de frontieră au luat legătura cu un expert european pe acest domeniu, care a confirmat inexistența acestuia în baza de date a organului emitent din cadrul UE. Totodată, la verificarea actului pe sursele guvernamentale finlandeze, expertul a stabilit că autoturismul figurează în baza de date ca fiind grav avariat în urma unui accident rutier. La audieri, conducătorul auto a declarat că ar fi procurat asigurarea auto în Finlanda, unde acesta locuiește de mai mult timp. Recunoaște că nu a verificat veridicitatea acesteia. 

În punctul de trecere a frontierei Costești a fost depistat un alt conațional de 45 de ani, care deținea un permis de conducere falsificat. Bărbatul pleca în Franța, fiind în calitate de pasager al unui autocar de rută regulată. La controlul trecerii frontierei de stat au apărut suspiciuni asupra cetățeanului și acționând în baza analizei de risc, acesta a fost supus unei verificări suplimentare. Astfel, persoana a prezentat și un permis de conducere, care ar fi eliberat pe numele său de către autoritățile române. Din primele cercetări s-au observat indici de falsificare. 
În declarații, cetățeanul a relatat cum a făcut rost de acest document: „În anul 2020, pe când mă aflam la muncă în Franța am apelat la un intermediar, care în timp de trei zile mi-a obținut acest permis. Pentru serviciile sale am plătit 100 de euro”.

Cercetările continuă pe ambele cazuri, în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor ce se impun.