Tinerii și adolescenții refugiați din Ucraina vor avea acces la servicii prietenoase în cadrul programelor a trei centre de tineret din municipiul Chișinău. E vorba despre două filiale ale Centrului Municipal de Tineret, din sectoarele Ciocana și Centru, și de Centrul de Tineret TohaTEEN HUB din comuna Tohatin, municipiul Chișinău, transmite IPN.

Ion Ceban, primarul capitalei, a spus la evenimentul de lansare a inițiativei respective că municipalitatea își propune ca cel puţin 2000 de tineri refugiaţi din Ucraina să fie implicați în activități de educație non-formală, fiind integrați în programele centrelor de tineret. În acest fel, aceștia își vor dezvolta abilitățile de comunicare și de interacțiune cu semenii lor, fiind ghidați de 20 de lucrători de tineret. În prezent sute de copii și tineri sunt integrați în instituțiile educaționale din municipiul Chișinău, începând cu grădinițe și terminând cu licee, a menționat edilul.

Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono” şi UNICEF Moldova, împreună cu Primăria municipiului Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău, vor dota cele trei centre de tineret, inclusiv unul mobil. Tinerii și adolescenții din municipiul Chișinău, împreună cu cei din Ucraina vor avea acces la programe de dezvoltare personală, suport psihologic, activități sportive, artistice, jocuri de societate, activități culinare.

Lista activităților disponibile, precum și orarul acestora, pot fi consultate pe stand-urile informaționale amplasate în centrele de tineret, pe afișele informaționale în centrele de plasament pentru refugiați, cât și online.

Potrivit lui Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport din cadrul Consiliului municipal Chișinău, peste 900 de copii refugiați din Ucraina sunt încadrați în grădinițele și școlile din Chișinău.