Începând de astăzi, 28 noiembrie, creștinii ortodocși de stil vechi intră în Postul Nașterii Domnului, cunoscut ca și Postul Crăciunului. Acesta durează 40 de zile, și va ține până pe 6 ianuarie, ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului, inclusiv. Pentru creștinii care respectă calendarul nou, cel gregorian, postul a început acum două săptămâni, pe 14 noiembrie, și se va încheia pe 25 decembrie, transmite IPN şi Radio Chişinău.

Potrivit parohului Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla, protoiereul Ioan Ciuntu, în perioada postului pentru creștini este important să recurgă la curățirea fizică prin abținerea de la anumite alimente și la cea spirituală, prin rugăciune, fapte de caritate, gânduri și vorbe bune.

„Atât timp cât un om nu se poate concentra și nu se poate decide să renunțe la anumite mâncăruri, cărnuri, alcool și nu lucrează cu el însuși sub acest aspect, înseamnă că el nu se poate reface și în plan spiritual”, spune preotul.

Este extrem de important ca omul să fie împăcat cu semenii săi. „Armonizarea noastră poate fi doar atunci când un suflet urmează un alt suflet și în perioada postului omul ajută pe cei necăjiți, pe cei împovărați, care sunt în spitale sau întemnițați. Postul este cel care trebuie să ajute ca neprietenul să devină prieten”, menționează Ioan Ciuntu.

Pe durata postului, creștinii se vor abține de la produse de proveniență animală. Spre deosebire de Postul Mare, în Postul Crăciunului se dă dezlegare la pește în zilele de sâmbătă și duminică pe tot parcursul postului și de Sfântul Andrei și Sfântul Ierarh Nicolae.

Copiii, femeile gravide, cele care alăptează, studenții, bolnavii, călătorii au dezlegare la orice produs pe tot parcursul postului. Preotul Ioan Ciuntu spune că este greșit atunci când unii oameni cad în excese alimentare și trupești după ce se împărtășesc. Acest lucru trebuie conștientizat și moderat. În ultima zi, în ajunul Crăciunului, se respectă post negru, până când apare prima stea pe cer.

Creștinii respectă pe parcursul anului patru posturi – Postul Sfintelor Paști, Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintei Marii și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Sursa: IPN