Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, care exercită și calitatea de Președinte al Consiliului pentru Comerț și Dezvoltare al Conferinței pentru Comerț și Dezvoltare a ONU (UNCTAD) a avut la New York o întrevedere cu Secretarul General adjunct al ONU, Amina Mohamed, în contextul căreia a discutat atât interacțiunea instituțiilor structurilor specializate din sistemul ONU și rolul UNCTAD în scopul realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), cât și aspecte de cooperare dintre R. Moldova și ONU în acest domeniu, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

În cadrul întrevederii, Ministrul Tudor Ulianovschi, a accentuat importanța critică a finanțării pentru dezvoltare pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel internațional și național și a relevat, în acest sens, rolul UNCTAD în încurajarea creării și susținerii diferitelor tipuri de parteneriate. Identificarea și valorificarea unor fonduri și mecanisme de asistență financiară pentru susținerea dezvoltării durabile în țări cu economii emergente a fost calificată ca premisă indispensabilă pentru atingerea realizării ODD la nivel național.

Secretarul General adjunct al ONU, Amina Mohamed, a menționat că aceste obiective, în particular facilitarea eforturilor de dezvoltare a unor țări precum Republica Moldova, sunt luate în considerare și stau la baza amplului proces de reformare a sistemului de dezvoltare a ONU. În același context, înaltul demnitar ONU a remarcat eforturile Guvernului Republicii Moldova în domeniul dezvoltării durabile și a dat asigurări că respectivele vor fi susținute în continuare de ONU.

În încheiere, Ministrul Tudor Ulianovschi a adresat Secretarului General adjunct al ONU, Amina Mohamed, o invitație de a efectua o vizită de lucru în Republica Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, participă, în perioada 23–27 aprilie, la New York, la Reuniunea de nivel înalt a Adunării Generale ONU privind construcţia păcii durabile, precum și Forumul Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) privind finanţarea pentru dezvoltare.