Doi tineri sunt documentați de către polițiștii de frontieră pentru deținerea și folosirea unor documente cu semne de falsificare. În ambele cazuri, actele au fost ridicate și transmise pentru efectuarea expertizei tehnice în vederea stabilirii legalității. Cercetările continuă pentru elucidarea circumstanțelor și încadrarea juridică a faptei.

În dimineața zilei de 12 ianuarie, ora 03:40, în punctul de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe a fost depistat un cetățean al Ucrainei cu act falsificat. Bărbatul în vârstă de 30 de ani s-a prezentat la volanul unui autoturism de model Hyundai Accent. Pentru autorizarea intrării în Republica Moldova, pe lângă pașaport au fost prezentate toate documentele pentru mijlocul de transport. În timpul verificării, polițiștii de frontieră au stabilit că permisul de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile ucrainene, prezintă semne de falsificare. La audieri, tânărul a declarat că deține acest permis din decembrie 2021 și un prieten l-ar fi ajutat să-l obțină. Despre faptul că ar fi falsificat nu cunoștea, deoarece i-au fost date asigurări că este unul autentic. În rezultat, tânărul a fost înlăturat de la conducerea automobilului, însă la decizia proprie a făcut cale întoarsă în Ucraina, doar că în calitate de pasager.

O călătorie cu ghinion a fost și pentru un conațional, asupra căruia a fost depistat o carte de identitate românească neveridică. Incidentul a fost înregistrat la 11 ianuarie curent, în punctul de trecere a frontierei Leușeni. Astfel, pe sensul de ieșire din țară s-a apropiat un microbuz de rută ce se deplasa spre Germania. Printre pasageri se afla și un bărbat, domiciliat în raionul Călărași. Conform analizei de risc, polițiștii de frontieră au dispus efectuarea unui control suplimentar asupra persoanei și bagajelor acestuia. Drept urmare, în portmoneul personal al călătorului s-a depistat o carte de identitate românească. Verificată cu tehnica din dotare s-a stabilit că acesteia îi lipsesc anumite elemente de protecție, ceea ce denotă că este falsificată. La cele depistate, pasagerul a declarat că și-a perfectat actul pentru a se putea angaja la muncă în străinătate. Pentru asemenea serviciu a apelat la un intermediar.