Războiul din Ucraina generează noi probleme. Cel puțin, redactorii Realitatea au aflat despre gravitatea uneia dintre ele abia când au realizat mai multe reportaje despre traversarea punctelor de trecere a frontierei de către refugiații ucraineni. Ținând cont de problemele din regiune, am tot ezitat să publicăm acest reportaj. Adevărul este că situația persistă, iar suportul de care au nevoie „ai noștri” a ajuns să fie neglijat. Ce se întâmplă la punctele de intrare în România, de ani de zile, aflați din video ce urmează.

Vama Leușeni

De aproximativ o lună, România a devenit unica cale de acces terestră sigură către piața externă pentru Republica Moldova, iar suportul necesar pentru facilitarea traversării frontierei este tot mai urgent. Zeci de camioane stau în rând. Șoferii așteaptă ca angajații Serviciului Vamal să realizeze procedurile necesare și speră să ajungă în timp util la destinații.

Realitatea.md a contactat colegii din România, care au filmat ce se întâmplă la fața locului, în Vama Albița. Imaginile vorbesc de la sine.

Cozi imense la Vamă

Șoferii indignați de timpul îndelungat de așteptare, declară că și-ar dori, inclusiv, mai mult respect din partea angajaților Vămii. De ce se întâmplă așa? Ei cunosc doar că este insuficient personal. Pe de altă parte, sunt de părerea că unii dintre angajații Vămii ar putea munci mai productiv.

Reprezentanții Serviciului Vamal din România declară că se lucrează la capacitatea maximă pe care o permite infrastructura disponibilă, dar nu fac vreo precizare cu referire la transportul marfar.

Reprezentanții Serviciului Vamal au confirmat că problema la trecerea frontierei începe peste Prut

Este vorba de punctul de trecere a frontierei pe partea română de la Sculeni. Colegii de peste Prut spun că nu pot face față fluxului mare de transportatori de mărfuri. Deși am făcut mai multe demersuri, au spus că încearcă să rezolve problema. Serviciul Vamal din Republica Moldova le recomandă transportatorilor de mărfuri să aleagă alte puncte de trecere a frontierei cu statul român pentru a nu sta în rând.

Iulian Postică, administratorul Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto a declarat că de mai mulți ani se discută subiectul de facilitare a procesului de vămuire la punctele de conexiune a pieței din Republica Moldova cu cea Europeană, însă acum, problema este mai mult decât stringentă.

România a devenit unica cale de acces sigură a companiilor din Republicii Moldova către piața externă. Această problemă este pe agenda discuțiilor de mai mulți ani. Mizăm în continuare pe suportul și deschiderea autorităților atât din Republica Moldova, cât și din România. Acest subiect poate fi soluționat doar bilateral.

În ultimii ani de zile, se atestă tot mai des rânduri sporite de camioane pe sensul de trecere a punctelor vamale dintre Republica Moldova și România.

Potrivit datelor Asociației AITA, obținute prin intermediul unui sondaj în rândul operatorilor de transport rutier internațional de mărfuri cu privire la timpul de așteptare în diferite puncte vamale dintre Republica Moldova și România, până la război,  timpul de așteptare în punctele vamale pentru traversarea frontierei pe partea română erau și așa considerabil de mari:

 INFOGRAFIE

–          Punctul vamal Leușeni-Albița – cca 27 ore;

–          Punctul vamal Sculeni-Iași – cca 22 ore;

–          Punctul vamal Giurgiulești-Galați – cca 15 ore.

În foarte multe cazuri, timpul de așteptare în punctele vamale pentru traversarea frontierei pe partea română ajunge și până la 48 de ore, punct prin care treceau zilnic până la 300 de camioane.

Sursa: realitatea.md