Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a efectuat luni o vizită la Cluj, unde, alături de profesorul Vasile Pușcaș, fost negociator-șef pentru aderarea României la UE, a ținut o prelegere studenților de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai despre parcursul european al statului nostru și rolul României în acest proces, a relatat  Direcţia comunicare și protocol a guvernului.

Iurie Leancă a avut o întrevedere și cu studenții basarabeni ai acestei facultăți, alături de care a discutat despre evoluțiile din Republica Moldova, relația bilaterală Chișinău-București și despre ce face guvernul pentru a-i motiva să revină acasă, scrie Moldpres.

„Vreau să vă mărturisesc că sunt impresionat de nivelul de cunoștințe pe care l-ați acumulat și de viziunea pragmatică în care vedeți viitorul Republicii Moldova. Cred cu tărie că aceste elemente, combinate cu dorul și dragostea de casă, vor contribui la construirea viitorului în care credeți”, a declarat Iurie Leancă în cadrul discuțiilor cu studenții originari din Republica Moldova.

Subiectul creării Uniunii pentru Limba Română a fost discutat de Iurie Leancă în cadrul unei întâlniri cu Rectorul Universității Babeș-Bolyai și Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Academicianul a apreciat inițiativa vicepremierului moldovean, asigurându-l că în România există mai multe personalități notorii ce ar fi de acord cu această idee.

În cadrul unei întrevederi cu primarul Emil Boc a fost discutată ideea creării la Cluj a unei piețe comerciale pentru produsele din Republica Moldova. Totodată, viceprim-ministrul Iurie Leancă i-a mulțumit edilului pentru proiectele realizate de Primăria Cluj-Napoca la Ungheni, printre care se numără renovarea a două instituții preșcolare și construcția unui parc în centrul orașului.

Evoluțiile climatului investițional din Republica Moldova au fost apreciate de președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă. În discuțiile cu Iurie Leancă, investitorul român a remarcat eforturile autorităților de la Chișinău în privința stabilizării și securizării sectorului bancar, menționând că anume aceste progrese l-au determinat să investească în Moldova.

Mai mult, în cadrul unei discuții cu oameni de afaceri români s-a convenit asupra organizării unei conferințe la Chișinău în vederea prezentării oportunităților investiționale din Republica Moldova.

Iurie Leancă a participat în Cluj la Conferința științifică dedicată relațiilor dintre Republica Moldova și România, în context european, organizată de Universitatea Babeș-Bolyai, care este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ de peste Prut. Aici își fac studiile circa 3000 de studenți moldoveni.