Circa 8 garanții de stat au fost emise în favoarea băncilor participante la programul guvernamental ”Prima Casă”. Acestea vor asigura finanțarea ulterioară a beneficiarilor de credite în cadrul programului.
ODIMM, organizația care implementează programul, a recepționat, în perioada 26 martie-18 aprilie, 14 cereri de emitere a garanțiilor de stat din partea băncilor comerciale partenere. În rezultatul analizei efectuate, au fost emise prin semnare de contract și acordate 8 garanții de stat. Alte 2 cereri de acordare a garanției sunt acceptate, iar 4 dosare sunt în proces de analiză, după care vor fi luate deciziile corespunzătoare. Suma totală a cererilor de garanție se ridică la 3 972 485 lei pentru credite ipotecare în valoare de 7 944 970 lei.
Din numărul total de cereri înregistrate, 10 sunt pentru procurarea apartamentelor localizate în mun. Chișinău, 1 în mun. Bălți, 1 în rnl. Râșcani și una în or. Anenii Noi.
Până în prezent, au fost acordate în jur de 1 mie de consultații prin intermediul Infoline-ului destinată Programului, precum și consultații acordate persoanelor interesate de Program care au s-au prezentat fizic la ODIMM. Majoritatea persoanelor interesate au vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani.
Reamintim că beneficiari ai programului “Prima Casă” pot fi toți cetățenii Republicii Moldova cu vârstă de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Persoanele interesate de Program nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară. Totodată, veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul “Prima Casă” vor fi considerate eligibile. Locuințele trebuie să fie finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice. Termenul de rambursare al creditului ipotecar, cu excepția achitării anticipate a acestuia, va fi de până la 25 de ani.
Creditele bancare destinate procurării locuințelor în cadrul Programului sunt garantate de către stat la o cotă de 50% din soldul creditului. Cererile de acordare a creditului ipotecar pot fi depuse în orice filială a băncilor partenere din mun. Chișinău și întreg teritoriul țării.
Detalii despre Programul de stat ”Prima Casă”: condiții, lista actelor necesare, băncile participante etc. pot fi accesate pe pagina web www.primacasa.gov.md. De asemenea, persoanele interesate pot obține un răspuns detaliat, apelând la numărul de telefon (022) 22 60 65 (INFOLINE).