O femeie de 63 de ani, diagnosticată cu gripă de tip A(H1N1), infecție respiratorie acută bacteriană și pneumonie bilaterală, a decedat săptămâna trecută în raionul Râșcani. Pacienta nu a fost vaccinată contra gripei. Acesta este al doilea caz de deces asociat gripei, după ce o femeie de 54 de ani a murit în municipiul Bălți la mijlocul lunii decembrie, transmite IPN şi Radio Chişinău.

În săptămâna cuprinsă între 24 și 30 decembrie, au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv opt confirmate de laborator. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, situația epidemiologică prin gripă este sub pragul epidemic.

Morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 190,12 cazuri (la 100 mii populație), fiind, de asemenea, mai jos de pragul epidemic. În săptămâna menționată, au fost înregistrate și aproape șapte mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare.

Specialiștii atenționează populația să se adreseze imediat la medic în cazul apariției simptomelor se boală. Este necesară izolarea bolnavilor la domiciliu și, în caz de necesitate, spitalizarea acestora. Persoanele cu risc înalt de îmbolnăvire, femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate trebuie să evite contactul cu persoanele bolnave.