Pe întreg teritoriul țării ninge, iar drumarii au continuat noaptea trecută lucrările de deszăpezire şi combaterea lunecușului.

Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a menționat că, noaptea trecută, la nord și centru au căzut ninsori, iar în zona de sud s-au înregistrat precipitații sub formă de ploaie cu trecerea în lapoviță și ninsori slabe, scrie Moldpres.

„La curățarea drumurilor au intervenit 121 de autospeciale și 170 de muncitori. Drumarii au utilizat peste 854 de tone de material antiderapant. Circulaţia rutieră pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă. Sectoarele periculoase sunt monitorizate și după necesitate se intervine”, a spus Căpățină.

Potrivit primăriei capitalei, transportul public circulă pe toate liniile prevăzute, fără abateri de la program. Serviciile de deszăpezire acționează pentru prevenirea formării poleiului pe străzi, la stațiile de așteptare, în curțile de blocuri, parcuri și scuaruri.

Regia „Exdrupo” a intervenit de dimineață cu 18 autospeciale, fiind împrăștiați 170 metri cubi de material antiderapant pe arterele capitalei și pe căile de acces spre suburbii. Drumarii acționează în continuare pe străzile unde circulă transportul public, cu 23 de utilaje.

În acelaşi timp, Regia locativ-comunală și amenajare intervine cu 13 utilaje specializate, prioritar, pe trotuare, iar 380 de muncitori sunt antrenați la curățarea și presărarea materialului antiderapant în staţiile de așteptare a transportului public.

Autoritățile municipale îndeamnă cetățenii să dea dovadă de prudență la traversarea străzilor, în condiții meteo nefavorabile, iar agenţii economici din Chişinău și gestionarii de imobile sunt chemați să cureţe zăpada de pe teritoriul în care activează. De asemenea, automobiliștii sunt rugați să nu parcheze pe marginea străzilor și pe trotuare, pentru a evita aglomerarea traficului și a permite utilajelor de deszăpezire să intervină în timp util.

Solicitat de agenție, ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Natalia Golovco, a afirmat că, pe timp de ninsoare și ghețuș, șoferii sunt îndemnați să mărească distanţa dintre mașini. „Inspectorii de patrulare recomandă conducătorilor auto să nu circule cu viteză excesivă, să evite efectuarea manevrelor periculoase, să verifice starea frânelor, să doteze autovehiculul cu pneuri de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip. La fel, pietonii sunt avertizați să traverseze numai pe la trecerile semnalizate după o asigurare temeinică”, a specificat Golovco.

Poliția de Frontieră a anunțat că, în prezent, toate punctele de trecere activează în regim normal, iar condițiile meteo nu au influențat programul de lucru, fluxul de persoane și mijloacele de transport.

Conform site-ului oficial al Aeroportului Internațional Chișinău, traficul aerian se desfășoară în regim normal, fără a fi înregistrate întârzieri sau anulări de curse.

În următoarele zile, vremea se menține rece. Pe timp de noapte, termometrele vor indica până la -8 grade Celsius, în nordul țării, iar ziua se vor înregistra până la +3 grade Celsius, în sud. Pe întreg teritoriul țării va ninge.