Premierul Pavel Filip va propune repetat Președintelui Republicii Moldova noile candidaturi în Executiv, iar în cazul în care acesta le va respinge din nou, Guvernul se va adresa Curții Constituționale. Anunţul a fost făcut astăzi în cadrul unui briefing de Președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit lui Candu, dacă şeful statului va încălca Constituţia şi va respinge repetat candidaturile miniștrilor, atunci se va face o solicitare către Curtea Constituţională, care va veni cu o soluţie pentru deblocarea situaţiei, notează Moldpres.

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunţat astăzi că a respins candidaturile la funcţiile de miniştri înaintate de Guvern şi a spus că “majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism în funcțiile și activitățile desfășurate anterior”.

La 20 octombrie curent, Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care a constatat circumstanţe care justifică instituirea interimatul funcției de Preşedinte, pentru exercitarea obligației constituționale de numire în funcție a unui ministru. Curtea Constituțională a decis atunci că, în cazul în care șeful statului refuză să semneze decrete, deși este obligat să o facă, acestea pot fi semnate de un președinte interimar.