“Persoanele cu statut de refugiat sau solicitanții de azil se bucură de protecție internațională în baza mai multor convenții la care Republica Moldova este parte și care prevăd o serie de garanții împotriva deportării, expulzării etc. pentru această categorie de persoane”, a declarat vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Anna Racu, pentru eNews.md.

Răspunzând la întrebarea dacă Moldova ar trebui să extrădeze în Ucraina bărbații de vârstă de recrutare care se ocupă cu transportarea celor care încearcă să se sustragă de la mobilizare, precum și să extrădeze evazioniștii, dacă Kievul va face o astfel de solicitare Chișinăului, deputata a spus că “nu crede că este corect să comenteze scenarii ipotetice de acțiune sau inacțiune a statului, atâta timp cât astfel de solicitări nu au fost primite”.

“În țările europene, unde se află în mare parte criminalii noștri de top, instanțele sunt foarte prudente în ceea ce privește extrădarea, în special din cauza faptului că suntem în război. Avocații lor subliniază că va fi extrem de periculos să extrădeze astfel de personaje în Ucraina”, – “KorrespondentT.net” l-a citat pe Denys Maliushka.

Reprezentantul președintelui Ukaraina în Rada Supremă, Fiodor Venislavski, a declarat în cadrul emisiunii “Radio Liberty” că “din punct de vedere al procedurii legale, nu există o extrădare în masă a cetățenilor”. “Răspunderea penală este de natură personalizată, individuală. În funcție de fiecare faptă este necesar să se solicite și să se furnizeze documentele relevante pe care persoana le ascunde organelor de cercetare prealabilă, instanței de judecată și numai după aceea este posibilă activarea procedurii de extrădare. Dar, ținând cont de reguli, de standardele juridice europene, care reglementează activitatea atât a organelor judiciare, cât și a organelor de aplicare a legii – se poate face apel la o instanță din Bulgaria, Polonia sau România, iar decizia finală va fi luată de instanță, deci, desigur, este o procedură foarte complicată și ne vom gândi cum să o facem mai flexibilă. Dar este nevoie de analize și discuții aprofundate”, a declarat Venislavsky.

Începând din februarie, autoritățile ucrainene încearcă să găsească o modalitate de a readuce în țară bărbați de vârstă de recrutare care se ascund de mobilizare în alte țări sub pretextul că sunt refugiați sau pe baza unor certificate false de ineligibilitate militară. În martie, mai multe canale Telegram au publicat o copie a unei solicitări din partea biroului prezidențial ucrainean către Institutul Național pentru Studii Strategice (NISI) de a elabora un mecanism de mobilizare a cetățenilor care au părăsit Ucraina după 24 februarie 2022, precum și răspunsul NISI, care sugera să se acorde atenție refugiaților din Moldova, România, Bulgaria și Turcia.