Circa 4900 de persoane din capitală au ajuns săptămâna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut luni, 11 februarie, de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, în ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de viroze a scăzut nesemnificativ, cu 2% față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat aproape 5000 de cazuri.

„Cei mai afectați sunt copiii cu vârste de până la 4 ani, la care au fost înregistrate aproximativ 1400 de cazuri. Alte peste 1400 de cazuri au fost stabilite la copiii între 5 și 14 ani. În această perioadă, 77 de bolnavi au fost spitalizați. Totodată, au fost raportate 185 de cazuri de gripă. La fel, în perioada 1-3 februarie, au fost înregistrate patru cazuri de deces. Persoanele nu au fost vaccinate”, a spus Olaru.

Tot săptămâna trecută, în capitală, au fost înregistrate opt cazuri de tuberculoză, 41 de cazuri de varicelă și un caz de rujeolă.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, medicii îndeamnă populaţia şi personalul medical să folosească măşti de protecţie când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.