Proiectul ”Eficiența energetică şi reabilitarea termică a instituțiilor educaționale din municipiul Chișinău” este la etapa finală de implementare.

Despre acest lucru a scris primarul Capitalei, Ion Ceban, pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

„Proiectul de eficiență energetică este o prioritate pentru municipalitate. Acesta a demarat în 2021 în 18 instituții de învățământ din capitală.

Scopul proiectului este de a eficientiza consumul de energie și de a monitoriza tot acest proces în școli și grădinițe. Mai multe studii au arătat că astfel de proiecte diminuează considerabil cheltuielile de întreținere a edificiilor”, a specificat primarul general.

Timp de un an și jumătate au fost realizate următoarele lucrări: de izolarea termică a pereților și acoperișurilor, au fost reabilitate sistemele de distribuție a căldurii și a fost modernizat sistemul interior de iluminat. De asemenea, a fost instalat un sistem modern fotovoltaic.

„În prezent, toate cele 18 instituții beneficiare sunt pregătite pentru noul an de studii 2022-2023. Este vorba despre 13 licee: „Nicolae Gogol”, „Petru Rareş”, „Onisifor Ghibu”, „Gloria”, „George Meniuc, „Natalia Dadiani”, „Vasile Vasilache”, „Nicolae Sulac”, „Vasile Alecsandri”, „Elena Alistar”, „Vasile Lupu”, „Bogdan Petriceicu Hajdeu”.

De asemenea, lucrări au fost efectuate și în cinci grădinițe: 112, 127, 146, 167 și 225”; a mai adăugat Ion Ceban.

Executorii proiectului vor asigura monitorizarea și mentenanța timp de un an.

Totodată, Primăria Chișinău își propune să extindă Proiectul „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău” și pentru celelalte instituții de învățământ din municipiu.