80 de puncte de colectare a echipamentelor electrice și electronice de dimensiuni mici vor fi create în capitală, în cadrul proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”. Alte opt tomberoane de colectare a e-Deșeurilor de dimensiuni mari vor fi instalate în apropiere de stațiile PECO din municipiul Chișinău.

E-Deșeurile sunt resturile de echipamente electrice şi electronice, inclusiv bateriile portabile uzate, scrie Moldpres.

Svetlana Bolocan, șefă de direcție în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a specificat, în cadrul unei conferințe de presă, că inițiativa are scopul de a informa agenții economici și populația despre necesitatea de colectare și reciclare corectă a acestui tip de deșeuri pentru a reduce indicii de poluare a mediului.

„Colectarea incorectă a e-Deșeurilor duce la contaminarea celorlalte bunuri depozitate. De aceasta este important să le selectăm și să le depozităm separat. În țară există deja agenți economici autorizați care se ocupă de colectarea acestui tip de deșeuri, însă ne dorim să extindem rețeaua și în unitățile comerciale. Totodată, vă anunț că Regulamentul privind echipamentele electrice, electronice și deșeurile acestora a intrat deja în vigoare. Astfel, producătorii, importatorii sau cei care comercializează obiecte electrice și electronice sunt obligați să creeze puncte de colectare a e-Deșeurilor, în caz contrar vor fi sancționați”, a spus Svetlana Bolocan.

La rândul său, managerul de proiect, Aurelia Bahnaru, a menționat că cele 80 de puncte de colectare a deșeurilor vor fi amplasate în cadrul instituțiilor publice, în incinta sediilor agenților economici care comercializează obiectele electrice și electronice, în licee și universități.

„Scopul proiectului constă în reducerea cantității de deșeuri și informarea cetățenilor privind riscurile existente în cazul colectării incorecte a acestora – poluarea apelor și solului. În cadrul inițiativei va fi creată o hartă în care va fi indicat locul amplasării tomberoanelor. Până în prezent au fost instalate două astfel de tomberoane în sediul primăriei capitalei și cel al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Celelalte tomberoane vor fi instalate în următoarele două săptămâni. După colectare, deșeurile vor fi exportate în alte țări, unde urmează a fi reciclate și introduse într-un nou proces de producere”, a afirmat Bahnaru.

Proiectul „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat” are un buget de 45 de mii de dolari și urmează a fi implementat timp de 18 luni. Totodată, autorii inițiativei și-au propus ca ulterior proiectul să fie extins pe întreg teritoriul țării.