Impunerea unor măsuri restrictive este necesară pentru evitarea unui lockdown în Republica Moldova. O spune ministrul economiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia încă nu s-a ajuns la o decizie finală dacă va fi instituită sau nu obligativitatea deținerii unui certificat de vaccinare sau test anti-COVID-19 pentru sectorul HoReCa. Potrivit ministrului, decizia va fi luată în funcție de evoluțiile pandemice, notează IPN.

Experțiența altor state, spune ministrul Gaibu, demonstrează că instituirea unor măsuri restrictive pentru sectorul HoReCa facilitează combaterea răspândirii virusului. Totuși, decizia privind obligativitatea deținerii unui certificat de vaccinare la intrarea în restaurant va fi luată doar în eventualitatea în care numărul cazurilor de COVID-19 va crește dramatic.

„În alte state este demonstrat că una dintre cele mai eficiente măsuri este ca accesul în zonele în care există potențial de focare să fie posibil doar dacă ai una dintre cele 3 condiții impuse de medici: certificatul de vaccinare, test negativ sau act care confirmă prezența anticorpilor. În Republica Moldova, cel mai rău lucru ar fi instituirea unui lockdown, de aceea trebuie să facem tot posibilul ca să nu ajungem în această situație. Tocmai de accea sunt necesare măsuri puțin mai restrictive, dar să permită evitarea unui lockdown ”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul spune că o astfel de măsură restrictivă nu va fi aplicată uniform la nivel național, ci va depinde de codul de alertă COVID specific fiecărei zone.

„Contează foarte mult rata de vaccinare, analizăm evoluțiile pe fiecare regiune. Se vor aplica măsuri diferite pentru fiecare zonă. Chișinăul are o rată de vaccinare deja de 35%, mai mare decât media pe țară. Acest lucru tot va fi luat în considerare când vom decide instituirea unui green pass ”, a mai spus Gaibu.

De cealaltă parte, reprezentanții HoReCa spun că instituirea obligativității certificatului de vaccinare, a testului negativ sau a unui document ce confirmă prezența anticorpilor la intrarea în restaurante va duce la falimentarea graduală a sectorului.
„Luând în considerare rata scăzută de vaccinare, ne așteptăm la o scădere a consumului foarte drastică. Pentru că această condiționare are un impact direct asupra situației economice a restaurantelor, care se răsfrânge asupra angajaților din HoReCa, luând în considerare faptul că și așa avem forță de muncă puțină gata să lucreze în acest sector. În alte state, într-adevăr, aceste certificate COVID-19 au fost introduse, însă acolo rata de vaccinare este de 50-60%”, a spus Aneta Zasavițchi, președinta Asociației patronale MĂR.

Potrivit ultimei decizii a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, persoanele cu vârsta de peste 18 ani sunt admise la spectacole, concerte, festivaluri, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, a cluburilor de noapte, ringurilor de dans doar la prezentarea certificatului de vacinare, a testului negativ la COVID sau a unui act ce confirmă prezența anticorpilor.