Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană ”cât ai pocni din degete”, dar mai întâi autoritățile R. Moldova trebuie să-i ceară ajutorul. Declarația a fost făcută de Aleksei Arestovici, consilierul liderului de la Kiev, Vladimir Zelenski, în cadrul unui interviu acordat marți seară.

Aici trebuie să spunem că Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiați. Astfel, ei pot veni și la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuși oficial teritoriu care aparține Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană” a declarat Arestovici.

Oficialul ucrainean a mai declarat că, pe lângă Ucraina, o altă țară care poate ajuta R. Moldova în cazul unei eventuale agresiuni militare din partea separatiștilor proruși este România. Arestovici a vorbit despre apropierea dintre București și Chișinău, menționând că vorbește despre practic același popor.

În Transnistria sunt circa 1600 de soldați ruși, plus așa zisa armată a regiunii, încă vreo 5000-7000, să spunem. R. Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Și cel mai bun lucru pe care-l poate face R. Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina și România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt același popor. Există și mulți moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziția că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeași. E cert că sunt apropiați cu românii” a declarat Arestovici.

El a comentat și amenințările Moscovei la adresa R. Moldova. Potrivit lui, oficialii de rang înalt ai Rusiei deja au demonstrat că scopul lor este să ocupe R. Moldova.

Idioți. Primele persoane de la Moscova declară că Rusia trebuie să ocupe R. Moldova. Super, mai deschid un front când nu se pot lămuri cu cel existent deja. Așteptăm, cu nerăbdare să vedem ce vor face. Noi credem că ei de fapt vor să se miște către Odesa, pentru a vinde ceva poporului rus” a conchis consilierul lui Zelenski.

Amintim că așa zisele autorități de la Tiraspol au instituit cod roșu de alertă teroristă după producerea mai multor explozii în cursul zilelor de luni și marți. Liderul separatiștilor, Vadim Krasnoselski, a dat vina pe anumite grupări care au venit din Ucraina și a îndemnat la reținere pentru a nu se admite izbucnirea unui conflict militar. Iar președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a declarat că aceste provocări au drept menire de a atrage Rusia în noi ostilități.

Sursa: deschide.md