Inspectoratul Național de Patrulare (INP) a lansat marți, 19 martie, operațiunea „Girofar”. Aceasta este desfășurată pentru responsabilizarea șoferilor și prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea autovehiculelor cu regim prioritar de circulație, cum ar fi pompierii, ambulanțele și mașinile poliției, informează MOLDPRES.

Astfel, timp de trei zile, angajații INP vor monitoriza deplasarea mașinilor cu regim prioritar pe străzile din capitală și traseele din țară, iar șoferii care nu vor acorda prioritate urmează a fi sancționați. De asemenea, pot fi sancționați și pietonii care creează dificultăți la deplasare, cele mai multe cazuri fiind depistate la trecerile pietonale.

INP a anunțat că doar în câteva ore de la lansare a operațiunii, au fost depistați peste 20 de șoferi care nu au acordat prioritate mașinilor cu girofar. Potrivit legislației, „conducătorii auto care nu acordă prioritate vehiculelor cu dispozitivele de semnalizare luminoasă și sonoră în funcțiune, se sancționează cu amendă de la 750 la 900 de lei cu aplicarea a patru puncte de penalizare”.

INP îndeamnă șoferii și pietonii să manifeste prudență în trafic și să se conformeze Regulamentului circulației rutiere, întrucât astfel de încălcări nu doar periclitează accesul autovehiculelor cu regim prioritar de circulație, dar pot crea ambuteiaje sau chiar accidente.