Șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca s-a arătat indignat că marșul LGTB a avut loc de Ziua Lucrătorului Medical și Farmacistului. „Regretăm cu toții, chiar dacă nu vom recunoaște public și nu vom da like-uri, căci „așa sunt timpurile”, a menționat Gîlca pe pagina sa de Facebook.

„Noi, în comunitatea medicală, „apreciem” și vom ține minte că guvernarea PAS (Guvernul, Parlamentul, Președinția) ne-a organizat parada LGBT de ziua noastră profesională – de Ziua Lucrătorului Medical și Farmacistului…Regretăm chiar cu toții, chiar dacă nu vom recunoaște public și nu vom da like-uri, căci „așa sunt timpurile”…

Vom ține minte că nici doamna ministru Ala Nemerenco nu a intervenit ca sarbatoarea noastră profesională să fie cu adevarat memorabilă: să nu ne facă complici la lucruri pe care nu le dorim pentru copii noștri, lucruri de care ne este rușine în fața părinților și buneilor noștri… Apropo, ai voștri părinți și bunei v-au lăudat pentru asta? Vrem să știm din curiozitate. I-ați privit în ochi? Nu v-a stat rușine? Comunitatea medicală este și rămâne pe deplin dedicată valorilor europene și integrării Republicii Moldova în UE. Dar cu valori cu adevărat importante pentru societate”, a menționat Gîlca.

Zeci de polițiști, cu cagule și scuturi, au împânzit străzile capitalei. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban. Totodată, el menționează că „toată poliția din oraș îndeplinește sarcinile guvernării pentru a gestiona marșul LGBT”.

În centrul capitalei a avut loc marșul LGBT. Manifestația a început la intersecția străzilor București și Ismail, chiar dacă primarul capitalei nu a autorizat evenimentul și a anunțat că traseul este ocupat în această zi cu transport public, direcționat din centrul capitalei, unde au fost programate alte manifestații.

Ion Ceban, a reiterat că marșul LGBT anunțat pentru 19 iunie nu a fost autorizat. În plus, traseul ce era stabilit de organizatori este ocupat. „Pe acele străzi va fi redirecționat transportul public, deoarece în centrul orașului au loc alte manifestații. Trotuarele tot sunt blocate, pentru că se află în reparație. Rog organele de drept să se sesizeze și să soluționeze această situație. Eu le-am propus să meargă la Guvern, Parlament, Președinție, acolo duminica e liber”, a declarat Ceban.

La sfârșitul lunii mai, Ceban a anunțat că nu va accepta organizarea marșului LGBT, planificat pentru iunie. „Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”, a scris Ceban, pe Facebook.

„Ion Ceban, asta depășește orice limită”, a scris, în replică, soția ministrului Muncii, Vera Țurcanu-Spatari. Aceasta a cerut Consiliului pentru Egalitate să vină cu o reacție.