Decretul privind promulgarea legii cu privire la tichetele de masă a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, după ce a fost semnat de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Inițiativa de instituire a unui mecanism suplimentar de protecție socială a salariaților prin oferirea tichetelor de masă aparţine președintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost criticată dur de şeful statului. El a refuzat iniţial să promulge legea reîntorcând-o pentru examinare în Legislativ, scrie trm.md.

Ulterior, Parlamentul şi-a menţinut votul pentru acest proiect de lege, preşedintele Republicii Moldova fiind nevoit să îl promulge.

Potrivit legii, tichetele de masă vor putea fi folosite în cantine, cafenele, restaurante sau pentru procurarea produselor alimentare în unitățile comerciale și de alimentație publică.

Angajatorul urmează să distribuie salariaţilor tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, pornind de la numărul zilelor lucrătoare din luna următoare. Totodată, salariatul urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate.

Valoarea nominală a unui tichet de masă va constitui 45 de lei, acestea fiind eliberate atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Ele pot fi utilizate exclusiv de către salariat și este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.